2020-03-31 11:40:22• hírek • Bede Emőke

Nem csak az élesztő eladási számai ugrottak meg drasztikusan

Nem sokkal azt követően, hogy Romániában is megjelent a Covid-19 betegségért felelős koronavírus, a kormány óvintézkedéseket vezetett be, majd azokat fokozatosan szigorították. Ezzel párhuzamosan több termék iránt is robbanásszerűen ugrott meg a kereslet, gondoljunk csak az élesztőre, az olajra, a lisztre vagy épp a WC-papírra. De vajon mit jelent ez az üres polcokon túl?

A RetailZoom, mely folyamatosan követi az olyan nagy kereskedelmi egységek áruforgalmát, mint a Carrefour, a Cora, a dm, a Mega Image, a Metro, a Penny vagy a Profi, egy számadatokban gazdag elemzést tett közzé az év 11. hetéről. A március 9. és 15. közötti időszakban - nem sokkal az első óvintézkedések bevezetése után – ugyanis korábban alig-alig tapasztalt lendülettel vetette magát bele a lakosság a vásárlásba, ha úgy tetszik, az élelmiszerek és egyéb jellegű termékek otthoni felhalmozásába. A hotnews.ro által szintetizált jelentésből kiderül, az elemzett héten mintegy 75 százalékkal több élelmiszer, 113 százalékkal több tisztálkodási termék és 100 százalékkal több tisztító- és takarítószer fogyott, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ugyanakkor kiemelendő, hogy cigaretta és a dohány iránti kereslet is megugrott, a 2019 tizenegyedik hetén mért adatokhoz képest 47 százalékkal többet értékesítettek a pöfékelni valóból.


Élelmiszerek

A legnagyobb mértékben a húskonzervek eladása nőtt meg. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 625 százalékkal többet, azaz több mint hatszor annyit adtak el e termékből, de a liszt és a rizs is igencsak kelendő portéka volt, melyekből 441, illetve 426 százalékkal többet értékesítettek. Az élesztőből, melyet Szatmárnémeti üzleteiben is csak elvétve talál az ember, 366 százalékkal több fogyott, de kicsivel több mint 300 százalékkal nőtt a száraztészták és a halak eladása is.  200 százalékkal megugrott az olaj, a cukor, a pástétom és a zöldségkonzervek értékesítése, de 100 százalék körüli növekedést ért el a túró és a tojás is.



 

Tisztálkodási és tisztítószerek

A legnagyobb adatokat a nedves törlőkendők kategóriájában mérték, melyből mintegy 767 százalékkal több fogyott, mint az előző év ugyanezen időszakában. 331 százalékkal több kelt el a különféle szappanokból és fertőtlenítő gélekből, (száraz vagy nedves) WC-papírból pedig mintegy 204 százalékkal értékesítettek többet, mint 2019-ben. Jelentős növekedés könyvelhető el ugyanakkor a babapelenkák, a papírzsebkendők és a szájvizek tekintetében is. Ám nem csak a személyes higiéniához hozzájáruló termékek fogytak jobban az elemzett héten, hanem a tisztítószerek is. Az akár fertőtlenítő hatással is bíró mosószerből 340 százalékkal többet értékesítettek, de megkétszereződött általános tisztítószerek a mosogatógépbe adagolható szerek eladása is.




A hotnews.ro által idézett jelentés szerint ezek a számok már-már vetekednek a karácsony és húsvét táján mért eladásokkal, ugyanakkor azt is kifejtik, hogy a sokak által nehezményezett áremelkedés nem tapasztalható minden termékkategóriában. Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy ilyenkor legtöbben a nagyobb kiszerelésű, s épp ezért drágább termékeket részesítik előnyben, melyek aztán könnyen az árak megugrásának érzetét kelthetik fizetéskor. Árcsökkenés pedig csak egyetlen szegmensben figyelhető meg, ez pedig a szépségápolás: az elemzett héten csökkent a sminktermékek, a parfümök és a körömápolási cikkek ára is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: